Новини

22.02.2016 Завжди актуальне питання

Чи є на сьогодні законна можливість відмовитись від плати за лифт другому поверху? Це питання протягом багатьох років цікавить мешканців багатоповерхівок та є нагальним на сьогодні.

Мешканці часто звертаються до ліфтової організації, що обслуговує з проханням вимкнути другий поверх, але це не можливо в рамках діючого законодавства України. Люди не завжди розуміють, що у багатоповерхівках з ліфтами ліфт є спільною неподільною власністю власників квартир. Використання ліфта відноситься до послуг по утриманню і ремонту спільного майна багатоповерхівки, яке розподіляється між власниками приватизованих квартир пропорційно площі житла і не залежить від поверху проживання. Власники не платять за користування ліфтом, а сплачують його утримання. За постановою №529 КМУ всі власники квартир, крім квартир на першому поверсі, зобов’язані утримувати ліфти і тому оплачувати його технічне обслуговування.

В рамках діючого законодавства, на сьогодні існує лише один вихід (одна альтернатива) не платити за утримання ліфтового обладнання мешканцям другого поверху - Закон України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Він надає співвласникам, які об’єдналися у ОСББ, дієвий механізм для прийняття спільних рішень більшістю голосів.

Створивши ОСББ мешканці, на загальних зборах, самі зможуть вирішувати кому і  як сплачувати за ліфт. Адже об’єднавшись, вони самі матимуть повноваження вирішувати, кого позбавляти сплати за цю послугу. Тепер рішення залишається лише за людьми.

ОСББ – це форма допомоги тим, хто сам собі хоче

допомогти. Бо ці люди вже об’єдналися, вони

усвідомили свої проблеми і хочуть робити порядок у

своєму власному домі.