Новини

18.06.2015 З 1 липня українці будуть шукати кербудів: як це робити правильно

З 1 липня 2015 року набирає чинності Закон України «Проособлівості Здійснення права власності за у багатоквартірному будинку». Особливо цікавий він для Дніпропетровська, в якому система ЖКГ через дивних рішень міської влади опинилася в патовій ситуації. За новим законом ми самі можемо вибирати тих, хто буде піклуватися про наш будинок. Давайте подивимося, як це робити, якщо поки що немає можливості / бажання створювати ОСББ.

IFC.Comparison.Law2

Хто власник будинку?
Як буде: Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.
Як було: Нам постійно доводилося доводити, що наші будинки вже давно знаходяться не в комунальній власності, що рішення Дніпропетровської міськради №46 від 27.11.1991 року «Про комунальній власність Дніпропетровської міської ради народних депутатов» (прийнято за півроку до прийняття закону «Про приватизацію державного житлового фонду »19.06.1992г.), згідно з яким житлові багатоквартирні будинки віднесені до об'єктів комунальної власності, давно вже суперечить нормам чинного законодавства. Це рішення дозволяло нашої місцевої влади, не питаючи у мешканців будинку, як співвласників спільного майна, розпоряджатися нашими підвалами, колясковими, перехідними шлюзами і навіть ліфтами. Згадайте розміщення реклами в кабінах ліфтів, у нас хтось питав дозволу на їх розклеювання? У колясочних розміщувалися майстерні ЖЕКів, напівпідвальні приміщення здавалися в оренду або продавалися, перед цим виводилися з житлового фонду. І тут завжди виникало питання: як можна розпоряджатися тим, чим не володієш?

 IFC.Decision.Law2

Хто керує будинком?
 Як буде: Закон, чітко визначивши господарів, надав їм можливість ефективно управляти своїм будинком і піклується про його зміст. Можете самі, створивши ОСББ, можете найняти управителя. І лише не визначився на протязі року, управитель буде призначений на конкурсній основі виконавчим комітетом. І цілком реально, що цим нав'язаним вам місцевою владою управителем може виявитися колишній ЖЕК або який-небудь недобросовісний Жилсервіс. Виграють від цього тільки свідомі, прекрасно розуміють, що все залежить від них самих люди, яким не все одно кому і за що вони платять гроші.
Як було: Міська влада призначали на свій розсуд виконавців послуг з обслуговування житлового фонду для тих будинків, в яких не були створені ОСББ. Це призводило до скандалів, взаємних звинувачень і навіть до відкриття кримінальних проваджень.

IFC.Management.Law2

Як вибирати кербуда?
За новим законом, керуючим може бути фізична або юридична особа, у якої такого роду послуги вказані у видах діяльності. Тому, побачивши, наприклад, що в сусідньому ОСББ працює чесний і тлумачний голова, ви можете запропонувати цій людині пост керуючого вашим спільним господарством. Крім того, жителі Жовтневого та Індустріального районів Дніпропетровська, у яких волею міських чиновників, з'явилося відразу 2 виконавця послуг, можуть вибрати того, хто їм більше подобається, і укласти відповідний договір.

IFC.Responsibility.Law2

Як організувати сусідів і почати спільно управляти своїм будинком?
1. Скликати загальні збори. Якщо у вашому будинку немає ОСББ, ви можете вибрати управителя на загальних зборах. Враховуючи пасивність наших людей, завдання здається складною, але це не так. Досить трьом співвласникам проявити ініціативу і скликати збори, при цьому не пізніше ніж за 10 днів до призначеної дати проведення зборів сповістити кожного співвласника під розпис або направити повідомлення рекомендованим листом на адресу квартири чи нежитлового приміщення, прінадлежщіх співвласнику у багатоквартирному будинку. Крім того, потрібно розмістити повідомлення на видному місці при вході в кожен під'їзд.
2. Проголосувати. Нововведення в Законі - це голосування квадратними метрами. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких перевищує 75% загальної площі будинку. А от рішення з питань, пов'язаних з вибором управителя або відмовою від його послуг, а також вибором уповноважених зборами співвласників спілкуватися з ним, приймається власниками 50% загальної площі будинку.
3. Підписати протокол зборів. Рішення, прийняте на зборах, оформляється протоколом. Якщо на зборах не набрали необхідну кількість голосів, проводиться письмове опитування протягом 15 календарних днів від дати проведення зборів. Якщо необхідна кількість голосів «за» так і не набрали, рішення вважається неприйнятим. Співвласники власноруч заповнюють листи опитування, які нумеруються, прошнуровуються і додаються до протоколу зборів.
4. Віднести протокол за потрібною адресою. Протокол зборів з питань визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміни умов договору з управителем та обрання уповноваженої особи для взаємодії з управителем складайте (і підписуйте) як мінімум в 3 примірниках. Один з них піде управителю, інший - на збереження виконкому міськради, а третій залишиться у ініціативної групи. Виконком міськради повинен розмістити інформацію про рішення співвласників на своєму офіційному веб-сайті.
5. Сповістити про вирішення всіх співвласників. Не пізніше ніж через 10 днів після прийняття рішення його потрібно в письмовій формі під розпис видати кожному співвласнику. Якщо не всі мешканці йдуть на контакт, отказникам рішення можна направити на адресу квартири або іншого приміщення рекомендованим листом. Крім того, розмістіть рішення на видному місці при вході в кожен під'їзд. Рішення зборів обов'язково для всіх співвласників.

538515

Як взаємодіяти з управителем?
 1. Підписати договір від імені будинку. Договір з управителем підписує співвласник, уповноважений на це рішенням зборів співвласників на умовах, затверджених зборами. В даному випадку меншість підкоряється більшості. І ті, хто за цього управителя не голосували, не можуть відмовитися від його послуг.
2. Отримати свій екземпляр договору. Управитель протягом місяця після укладення з ним договору зобов'язаний надати або направити рекомендованим листом кожному співвласнику примірник договору, завірений підписом і печаткою управителя. Договір укладається на один рік.
3. Контролювати доходи і витрати. Управитель зобов'язаний відкрити окремий рахунок на кожен будинок у його обслуговуванні, що дозволить контролювати як надходження платежів, так і їх використання. На сьогодні ця норма прописана в Правилах управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009г. № 13 і Типовому договорі про надання послуг з управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, утвержденномПостановленіем КМУ від 20.05.2009гю № 484.
4. Попрощатися з недбайливим керуючим. Типовий договір надає можливість розірвати угоду з управителем у разі отримання негативного результату опитування співвласників будинку з приводу якості послуг.

 

http://zabeba.li/news/s-1-iyulya-ukraintsy-budut-iskat-upravdomov-kak-e-to-delat-pravil-no#more-723