Новини

11.04.2014 Часті запитання мешканців з приводу технічного обслуговування ліфтів

Якщо не працює кнопка виклику ліфта:

- Чи зобов'язані мешканці платити за ліфт , якщо на поверсі не працює кнопка виклику . І друге питання : чому жителі других поверхів повинні платити за ліфт , адже вони нм не користуються ? П. І ДРАГУН , м. Дніпропетровськ , ж / м Комунар .

- Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 08.10.1992 р. N8 572, власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і повинні сплачувати свою частку витрат у загальних витратах на утримання будинку ( житла) та прибудинкової території.
Утримання житла - це комплекс робіт , спрямованих на створення необхідних умов для проживання людей і забезпечення збереження житлових будівель та технічного обладнання .
          Таким чином , жителі платять не за користування ліфтом , а за утримання та обслуговування одного з елементів загального майна багатоквартирного будинку.
Тобто , ліфт - це частина будинку , така ж , як і сходові клітки , сміттєпровід , горище , підвал і т.д.
          Ліфти , що належать місцевим радам , експлуатуються відповідно до Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів. НПАОП 0.00-1.02-08 .
У послуги з технічного обслуговування ліфтів входять утримання ліфтів у справному технічному стані , забезпечення їх безпечної роботи , проведення комплексу взаємопов'язаних робіт попереджувального характеру , які виконуються в плановому порядку з метою забезпечення працездатності ліфтів і т.д.
          Згідно з рішенням Дніпропетровської міської ради № 964 від 13.07.2011 року , технічне обслуговування ліфтів є обов'язковою послугою для забезпечення технічних вимог до експлуатації будинку , і від плати за технічне обслуговування ліфта звільняються тільки жителі перших поверхів.
          Згідно п.4.2 рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради № 964 . Від 13.07.11 р. «Про затвердження тарифів» здійснюється перерахунок вартості послуги за технічне обслуговування ліфтів у розмірі 7 % від загальної суми за непрацюючу кнопку виклику на одному поверсі.
         Хочу звернути увагу мешканців на несумлінне ставлення деяких мешканців багатоповерхових будинків до ліфтового обладнання . Мають місце випадки , коли кнопки виклику на другому поверсі спеціально виводять з ладу. Так в одному з під'їздів камери зафіксували випадок псування ліфтового обладнання. На другому поверсі була вирвана «з корінням » кнопка виклику . За попередніми даними , це зробив хтось з мешканців. Сподіваємося , що камери відеоспостереження будуть ефективні.
Якщо у вас виникнуть які-небудь пропозиції чи побажання з приводу роботи ліфтів у вашому будинку , ви можете звернутися до цілодобової центральну диспетчерську службу за телефоном ( 0562 ) 35-59-66 або за допомогою пристрою диспетчеризації , встановленого в кабіні ліфта.
 

Чому за ліфт платять залежно від житлоплощі?
- Я живу сама. А в сусідній квартирі проживають три людини. Проте , плачу в за обслуговування ліфта стільки ж , скільки й вони. Хіба це правильно , що тариф нараховується виходячи з кількості квадратних метрів квартири , а не з кількості проживаючих ? У нас ліфт обслуговується диспетчерами, але ніхто мені пояснити не може. В. К. МІЩЕНКО , м. Дніпропетровськ .

- Порядок розрахунку тарифів визначено постановою Кабінету міністрів України . Слід враховувати , що , як власник своєї квартири ви є і співвласником місць загального користування. Наприклад . сходової клітки , сміттєпроводу , дахової котельні , якщо така є , в тому числі і ліфта. Ваша частка в цій власності пропорційна вашої житлової площі.
Сьогодні тариф за обслуговування диспетчеризований ліфта на дев'ять зупинок згідно з рішенням міськради № 964 від 13.07.2011 року становить 900 грн. Це та сума , яку зобов'язані заплатити жителі конкретного під'їзду а дев'ятиповерховому будинку . Підкреслюю - пропорційно житлової площі.
        Хочу звернути увагу , що на сьогоднішній день одним з найважливіших заходів є посилення впливу мешканців будинків на умови проживання та якість обслуговування , шляхом створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. При створенні ОСББ на базі вашого будинку перевагою стане той факт , що мешканці самі будуть приймати участь у формуванні тарифів. Мешканці будинків , де утворено ОСББ приймають рішення з приводу роботи ліфта , а саме - можливості впровадження систем індивідуального користування від найпростіших « чіп -карт » до програмних систем останнього покоління , що включають в себе доступ до ліфта через мобільний телефон , установку відеокамер на поверсі і в ліфті , диспетчерських пристроїв з можливістю дистанційного керування ліфтами. Завдяки системі індивідуального доступу до ліфта кожен мешканець будинку зможе самостійно контролювати свої витрати і оплачувати тільки поїздки .
 

Як розраховується оплата за ліфт:
- Чому в різних дотах різним тариф за користування ліфтом ? В. І. КОВАЛЬСЬКИЙ , м. Дніпропетровськ

- Базова вартість технічного обслуговування ліфта затверджена рішенням виконкому Дніпропетровської міськради № 964 від 13.07.2011 р. у розмірі 700 грн. на місяць без оплати системи диспетчеризації та 900 грн. з урахуванням системи диспетчеризації . Ця сума ділиться на загальну площу під'їзду конкретного будинку без першого поверху і таким чином визначається , скільки слід платити мешканцям за 1 кв.м.
Розрахунки проводяться згідно з постановою Кабміну № 529 від 20.05.09г . , Яким визначена формула .
       Влз = Вл : Пл ,
     де Влз - витрати на технічне обслуговування ліфтів.
          Вл - вартість обслуговування одного ліфта (без електроенергії ) на місяць.
          Пл - середня загальна площа квартир будинку (без квартир першого поверху ) , яка обслуговується од ним ліфтом.
Необхідно врахувати , що базовим вважається обслуговування ліфта на 9 зупинок , і залежно від поверховості застосовується відповідний коефіцієнт згідно з наказом № 369 від 09.11 . 2006 т. Міністерства будівництва , архітектури та житлово -комунального господарства України .             У кожному будинку площа і поверховість різні, тому й нарахування на 1 кв.м площі квартир різняться. Також впливає на розрахунок тарифу і кількість ліфтів , встановлених у будинку згідно з державними будівельними стандартами . Ось чому в різних будинках різний тариф за користування ліфтом.

 

http://dv-gazeta.info/vechyorka/kommunalka/kak-rasschityivaetsya-oplata-za-lift.html